Foredrag av Jukka Immonen - 2019

Foredrag av Jukka Immonen - 2019

Publisert av Niels-Henrik Andresen den 07.02.20.

HEK hadde invitert Jukka Immonen fra Finland til å holde et foredrag om hvordan han starter opp egne løshunder og om hvordan løshundjakt hadde utviklet seg i Finland over tid.

Immonen har vært en pådriver i Finland for bruk av prøveresultater fra løshundprøver i avel og han hadde et større utvalg av statistikker om hvordan han mente at de hadde forbedret resultatet på hundene med å krysse de rette prøveresultatene. Immonen selv er innehaver av den største avlsmatadoren (Jemthund) i Finland.

Antall løshundprøver og antall Jaktchampioner i Finland har eksplodert etter år 2000 og de går nå ca. 10000 prøver årlig (under 500 prøver årlig før 2000). Han fortalte at det før var en sjeldenhet med en Jaktchampion mens det i dag gjerne er flere jaktchampioner i hvert jaktlag. Følgende av dette er store og Finland som tidligere hadde problemer med å regulere elgstammen med skogskader og vinterdød som resultat er nå i andre enden av skalaen og er nesten for effektive i utførelsen av jakten. De må nå begrense seg litt.

Veldig interessant årsak til denne utviklingen og svaret er NOKIA…..

NOKIA var jo verdens største mobiltelefon produsent og i Finland rullet de ut landsdekkende GSM nett rundt år 2000.

Fra NOKIA kom Benefon og de lanserte den første GSM baserte Pointer hundepeileren i 2001/2. Ut av dette kom etter hvert Tracker som i dag dominerer marked for GSM baserte hundepeilere.

Alt sammen spinoffs fra NOKIA.

Med disse peilerne kom så tilgang til reell tids informasjon fra hundene og dermed også mulighet for å øke den grunnleggende forståelsen for hva de holder på med og hvorfor.

Det samme utstyret dukket opp i 2007 i Norge og utvikling peker i samme retning her.

 

Immonen pratet litt om oppstart egne løshunder og fokuserte på å la hund bestemme progresjon selv. De var klare når de var klare var hans postulat.

 

I Finland gås det løshundprøver på bjørn, men de slet litt med å sette dette i et fungerende system.

Immonen beskrev selve jakten som veldig komprimert. De som hadde jakt på bjørn brukte masse ressurser i forkant av jakt på å lokalisere bjørnen. Dette da fortrinnsvis med forskjellige typer åter og kameraer.

Når så jakt startet så var bjørnen i realiteten omringet og kvoten ble skutt nesten umiddelbart, snakk om dager. Det ble brukt hunder, men ikke på en slik måte at disse kunne bygge kompetanse over tid. Selve prøvegåingen ble også begrenset av tilgang på bjørn som også var regulert av myndigheter. Oppsummert så hadde de pr i dag hunder som var premiert på bjørn, men foreløpig litt tilfeldig hvordan dette skjedde.  Oftest da en vanlig løshundprøve der losdyr viser seg å bli en bjørn.

 

Det kom 24 tilskuere på foredraget. Vi hadde håpet på litt fler, men dette ble nok litt seneste laget på sesongen da vårsola og fjellet begynte å bli innbydende for mange.

De som deltok fikk en over 3 timer lang innføring i Finlands bruk av løshund og det var mye å fordøye og mye å lære for alle. Immonen var veldig dyktig på disse tingene.

 

Hattfjelldal 22.10.2019

Niels-Henrik Andresen

HEK – løshundansvarlig